Kleur(be)kennen - Kleuren op de werkvloer
 

Een zwarte bureaustoel, zacht groene vloerbedekking, een blauw beeldscherm en zicht op een gele tekening aan de muur. Je hebt het misschien niet zo in de gaten, maar je wordt door al deze kleuren enorm be´nvloed. Laat je het gewoon over je heen komen, of probeer je er bewust mee om te gaan?

De kleuren op je werk kun je – helaas – niet zelf kiezen. Je werkt immers met verschillende mensen samen en iedereen kan zijn persoonlijke voorkeur niet zomaar verwezenlijken. Het effect van ÚÚn en dezelfde kleur kan per persoon erg verschillen. Voor iedereen geldt dat kleuren inspireren, je energieker maken en je creativiteit en het gebruik van je intu´tie kunnen verhogen. 

kleurenwaaier

Koude tinten zoals blauw, groen en purper zijn passief in de natuur en zullen meer naar de achtergrond verdwijnen. Ze leiden je niet af en zijn niet storend waardoor ze een goede keuze kunnen zijn voor een werkomgeving. Koude tinten helpen om de zenuwen te ontspannen, de geest naar een hoger niveau te krijgen en ze brengen de ziel tot rust. Psychologisch gezien zijn deze kleuren kalmerend en meditatief dus ze lenen zich perfect voor een goede concentratie. 

Natuurlijk, rustig maar toch verjongend; groen is het beste om te gebruiken in plaatsen waar de hoofddoelen denken en creativiteit zijn. Daarom wordt groen vaak gekozen voor studiezalen en schoollokalen. Zowel subtiel tuinsalie groen, rustgevend zeegroen of opvallend bosgroen verzacht stress, stimuleert het denkproces en zorgt voor gevoelens van evenwicht en harmonie. Denk groen! Daarom zijn planten ook zeker aan te raden in je omgeving… Vele werkgevers gebruiken groene combinaties in hun kantoor omdat er bewijs is dat dit in minder ziektedagen kan uitdraaien.

Warme tinten zoals rood, geel en oranje zijn actief en lijken op je af te komen. Hierdoor lijken kamers die in deze kleur geschilderd te zijn intiemer en gezelliger. Warme nuances zijn vrolijk, levendig en geweldig voor creatieve plaatsen en voor mensen die naar een stimulatie in hun werkomgeving zoeken. Ze helpen om je brein te laten ontwaken en kunnen je geest verlichten. Warme, gedempte kleuren werken beter dan harde, felle combinaties in kantooromgevingen. Psychologisch gezien zijn felle tinten heel stimulerend maar kunnen ook voor afleiding zorgen in een werkomgeving. Warme tinten zijn prima voor mensen die stimulatie nodig hebben in hun werk.

Rood is in gebouwen functioneel daar waar informatie punten zijn, in een hal of hoofd ingang van gebouw. Op die punten waar meerdere richtingen samen komen. Het rood helpt vandaar uit de energie in het gebouw nog meer te laten stromen. De rode kleur bij de entree spoort aan tot actie en zorgt ervoor dat je doelgericht je richting binnen het gebouw kiest.

Witte tinten representeren vrede en zuiverheid. Wit kan gebruikt worden om een open, ruimer gevoel te geven aan een kleine werkplaats. Zachte, gedempte tinten zijn de beste keuze voor de belangrijkste muren op kantoor. Fel wit kan, wanneer het in grote hoeveelheden gebruikt wordt, pijn doen aan de ogen. Gebruik daarom felle witte kleuren enkel voor afwerken en vormgeven. Zo geef je het geheel een nette, zuivere look. Een witte telefoon of computer kunnen dit effect al teweeg brengen.

Een combinatie die gebaseerd is op wit is ideaal voor kleinere werkplaatsen om de illusie van een grotere plaats te geven. Blijf echter wel vasthouden aan licht getint wit, want fel wit kan ervoor zorgen dat je hoofdpijn krijgt; zeker als het gecombineerd wordt met een verkeerde verlichting. 

Als binnenhuisarchitect op projectbasis ga ik over het algemeen terughoudend met kleur om. Vooral bij nieuwbouw is er vaak veel aandacht aan ruimtelijkheid bij het ontwerp en dat wil ik niet door een expressief kleurconcept verzwakken. In het openbare gedeelte wordt het accent op de balie en de wachtmeubels gelegd. Op die manier worden de functioneel belangrijke elementen naar de voorgrond gehaald.
En dit altijd in afstemming met een goede verlichting.


[Naar boven]