Even voorstellen

De Uitstraling is een 2-wekelijkse uitgave op lokaal niveau. Per regio-gemeente is er een eigen uitgave. In de editie Bladel verschijnt 1x per maand 'mijn' rubriek: Kleur(be)kennen. In de rubriek omschrijf ik elke maand een bepaalde kleur: gewoon een objectieve beschrijving van de kwaliteiten, werking en beperking ervan. Na publicatie plaats ik ook op mijn website de tekst. 

In "De Uitstraling" - editie Reusel heeft een introductie over Shabaha gestaan. Onderstaande tekst is geschreven door Renate Pijnenburg-Matthijssen, medio oktober 2009. 

 

Shabaha: bestemming die leidt naar verdieping
 
Nadat Janneke Ockhuysen begin dit jaar haar baan kwijtraakte vanwege een reorganisatie , heeft zij van de gelegenheid gebruik gemaakt haar eigen bedrijf te starten in creatieve counseling. Mensen begeleiden door middel van creatieve processen. Of dat nu wandelen, schilderen, boetseren of schrijven is: ieder mens zou meer moeten durven vertrouwen op de intuïtie die gestimuleerd wordt door creativiteit. Shabaha is voor mensen die op zoek zijn naar hun talenten, mogelijkheden of verwerking van gebeurtenissen. Janneke is een nuchtere vrouw die met beide benen op de grond staat en mensen wil helpen die zoekende zijn.  

Nieuwe start

Na het ontslag kwam Janneke Ockhuysen terecht bij een outplacement bureau, een bureau dat mensen helpt in de zoektocht naar een nieuwe baan. Janneke: “Op zeker moment zei ik tegen mijn begeleider: ‘Ik wil jouw baan’. Maar ik wist ook meteen dat ik  er mijn eigen draai aan wilde geven, ik wilde er mijn creativiteit in kwijt kunnen. Ik ben vrijwel onmiddellijk gestart met de opleidingen Creatieve Therapie en Creatieve Loopbaan Planning en heb die met goed gevolg beëindigd.  Mijn eigen creativiteit kon ik al jaren kwijt in mijn tekeningen en schilderingen.”
Janneke


De naam

Shabaha betekent letterlijk ‘bestemming’ in het Swahili. Janneke vertelt hoe ze bij deze naam gekomen is: “Toen voor mezelf duidelijk was dat ik met dit werk ging starten zocht ik naar een naam. Op een goede dag liep ik met mijn echtgenoot door het bos en schoot het woord ‘bestemming’ in mijn gedachten. Ik wist meteen dat mijn bedrijf zo moest gaan heten. Omdat ik altijd ‘iets’ heb gehad met Afrika, hoewel ik er nog nooit geweest ben, wilde ik een Afrikaans woord met die betekenis. Als kind had ik dat al, als op de zondagschool verteld werd over de zending en dat die arme kindjes zo zielig waren, dan wilde ik juist meer over ze weten, ze waren interessant voor mij.” Het woord Shabaha betekent niet alleen bestemming, het heeft meerdere, filosofische betekenissen. “Ik was laatst op een beurs en daar waren ook een aantal Afrikaanse mensen, zij hebben mij verteld dat Shabaha ook betekent: ‘the willingness to learn new ideas’; de bereidheid om nieuwe ideeën te leren.”


De inhoud

Goed, de naam is verklaard maar wat doet Shabaha? “Ik ben creatief counselor", legt Janneke uit, “Dat is een heel breed begrip. Mensen hebben van zichzelf een groot eigen oplossend vermogen maar er zijn situaties of problemen waarmee je niet naar een dokter of een psycholoog stapt maar waar je wel hulp bij nodig hebt. Daar kom ik in het verhaal. Het kan gaan om het leren omgaan met een verlies of verdriet maar het kan ook een heel praktische kant in als loopbaanbegeleiding. Mensen die vast zitten in een baan, of geen baan meer hebben en niet weten hoe ze verder willen, kan ik helpen door middel van een creatieve benadering om erachter te komen wat ze willen. Vaak is dat met behulp van kleuren. Elk mens heeft een kleur die heel veel zegt over die persoon.” Als leidraad bij de Creatieve Loopbaan Planning heeft Janneke het programma “Ontdek je talenten” geschreven. Ieder mens kan moeiteloos tien negatieve eigenschappen opnoemen en maar zelden één goede. Door middel van ‘Ontdek je talenten’ krijg je meer zicht op jezelf en kun je beter in je leven en in je werk functioneren.

 

Workshop

Een deel van haar werk heeft Janneke vertaald in de workshop ‘Levensloop 3-luik’. In drie  bijeenkomsten worden mensen zich bewust van waar ze als kind 'blij' van werden, en gaan ze dat gebruiken om een beeld te krijgen van de gewenste toekomst. Het heeft een zeer positieve inslag. Door visualisatie worden eigenschappen en talenten vertaald naar kleuren. Vanuit die kleuren maakt Janneke een beschrijving van de persoon of de situatie. “Het lukt in negenennegentig procent van de gevallen om je gevoel te vertalen naar een kleur of tekening, waarbij de afbeelding van ondergeschikt belang is. Je hoeft absoluut niet te kunnen tekenen, het gaat juist om het kleurgebruik.” De workshops worden gegeven in de Dissel in groepjes van maximaal vijf personen. Voor meer informatie kunt u het beste even kijken op: www.shabaha.nl 

 

[Naar boven]