Kleur(be)kennen - Turkoois
 

Turkoois (of turquoise) is een mengsel van blauw en groen, met een tikkeltje citroengeel. Het kent veel variëteiten, afhankelijk van welke kleurenmengsel gebruikt wordt. Het ligt in de kleurencirkel tussen blauw en groen en wordt beschouwd als de poort naar ons spirituele bewustzijn. Het is de kleur van concentratie, van contacten in positieve zin en van emotioneel evenwicht. Het is een ontspannen kleur, die heldere gedachten geeft en onze intuïtie bevordert.

Houd je van turkoois? Dan heb je een onafhankelijke en een wat onrustige geest. Je bent tolerant en je kunt anderen goed steunen door hen op de talenten aan te spreken. Turkooistypen zijn vindingrijk en hun ideeën zijn creatief. Ze zijn visionair en hebben doorzettingsvermogen om de ideeën uit te voeren. Met hun persoonlijkheid werken ze inspirerend op anderen.

Mensen die van turkoois houden zijn niet bang voor onzekerheden en zijn ‘in’ voor verandering en avontuur. Ze kunnen goed relativeren en hun eigen gevoelens verbergen, waardoor ze rust uitstralen en anderen zich bij hen op hun gemak voelen. Ze zijn zich echter wel sterk bewust van hun eigen gevoelens en weten wat ze willen. Ze gaan graag hun eigen weg en kunnen zich individualistisch opstellen omdat ze sterk gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling. Ondanks de drang naar onafhankelijkheid en vrijheid hebben turkooistypen – van alle kleuren – het meest behoefte aan een partner. Maar dan wel een die hen stimuleert en steunt en de vrijheid biedt om zich te ontwikkelen zoals zij dat willen. Ze hebben een aversie tegen regelgeving en verplichtingen.

Te veel turkoois maakt ons analytisch, pietluttig en egocentrisch. Turkooistypen kunnen daardoor ook zelfingenomen zijn en in relaties weinig vergevingsgezind. Ze kunnen soms tactloos zijn omdat ze onomwonden zeggen wat ze denken of voelen en egocentrisch overkomen omdat ze teveel voor zichzelf kiezen. De complementaire kleur van turkoois is rozerood, dus als je persoonlijke kleurenpalet te veel turkoois bevat, kun je proberen wat meer rozerood in het leven te brengen.

Met te weinig turkoois worden we heimelijk en mogelijk zelfs paranoïde. Door meer turkoois in je leven toe te passen kan het helpen bij stress, paniek en overspannenheid: het kalmeert de zenuwen, het relativeert en brengt emoties aan het licht. Je kunt bijv. een afbeelding met turkoois op je bureau of op je nachtkastje zetten zodat je er dagelijks mee geconfronteerd wordt. Die herhaling helpt je te focussen op de kleur en zullen je gedachten zich ordenen en helpen jouw doel te bereiken.

Turkoois is afkomstig uit Turkije, vandaar de naam. De kleur wordt daar gezien als de kleur die beschermt tegen het Boze oog en die ziekten kan weren.

Turkoois was de nationale kleur van Perzië (het huidige Iran), waarschijnlijk omdat daar enkele van de oudste en zuiverste turquoise edelstenen gevonden zijn. De oude Perzen geloofden dat deze turquoise edelstenen een beschermende kracht bezaten en ze gebruikten ze om het kwaad af te wenden. Het Perzische woord voor deze edelstenen is piruseh, wat vreugde betekent.

De Indianen geloven sterk in de beschermende kracht ervan en gebruiken turquoise stenen in hun sieraden.

Ook aan seizoenen werden kleuren toegekend: Turkoois wordt verbonden aan midwinter, februari. Het lange tijd verplichte samenzijn in kleine kring door de winterse kou, werkt als een drukkende band waarvan men zich wil bevrijden. Er bestaat een verlangen naar iets dat anders, naar het doorbreken van de sleur. Fantasieën komen naar boven: alles moet anders worden. Deze ideeën zou men het liefst direct willen verwezenlijken, maar ze zijn vaak niet praktisch realiseerbaar. Er is behoefte aan nieuwe contacten. In deze periode vindt ook het carnavalsfeest plaats, waarin nieuwe contacten kunnen worden gelegd, waarin men anders dan anders kan zijn en gek kan doen.

Turkoois maakt je inventief, onconventioneel, ambitieus en relativerend en het geeft je het vermogen te communiceren vanuit je hart. Je mag trots zijn op je turkooizen eigenschappen!

turkoois                    turqoise

[Naar boven]