Kleur(be)kennen - Roze
 

Roze is afgezwakt rood en wordt gezien als de kleur van het hart. Het wit haalt de scherpe kantjes van het rood af. Voor alle duidelijkheid: we hebben het hier over de zachte kleur, het ‘babyroze’. Het felle roze (Magenta) is volgende maand ons gespreksonderwerp.

Mensen met een voorliefde voor roze zijn over het algemeen tedere, liefdevolle en wat dromerige mensen. Ze zijn charmant, zachtaardig, fijngevoelig en hebben een hartelijk karakter. Roze typen zijn beschaafd en hebben verfijnde manieren. Ze komen vriendelijk en sympathiek over en stellen zich dienstbaar op. Vaak gedragen ze zich jonger dan ze in werkelijkheid zijn. Ook komen ze vaak wat excentriek en ijdel over. Roze mensen zijn ook sentimenteel en kieskeurig. Ze hebben een eerlijke, oprechte persoonlijkheid en behoefte aan een warme en harmonieuze omgeving om zich te kunnen ontwikkelen. Bovendien vragen roze typen veel aandacht, worden graag verwend en hebben een grote voorliefde voor zoetigheid!

Wie van roze houdt kan iemand gemakkelijk vergeven. ‘Roze woorden’ zijn: eeuwige trouw, genegenheid en De Ware Liefde. Roze mensen zijn niet prestatiegericht en weinig veeleisend naar zichzelf en naar anderen. Ze maken op een dieper niveau contact met hun gevoelens, staan in contact met hun innerlijk (kind) en zorgen ervoor om zichzelf die aandacht en liefde te geven die ze nodig hebben. Roze maakt je milder voor jezelf en naar anderen zodat je meer vervulling, harmonie en evenwicht kunt ervaren. Wie een uitgesproken voorkeur voor roze heeft, is een levensgenieter die zich vol overgave stort op alles wat leuk is. Aan de andere kant kan zo iemand vaak blind van vertrouwen en weinig weerbaar en soms onvolwassen gedrag vertonen. De voorkeur voor roze kan ook de behoefte zichtbaar maken aan veiligheid en ondersteuning. Een teveel aan roze vermindert de realiteitszin.

De kleur roze geeft een steuntje in de rug als je je eenzaam en in de steek gelaten voelt. De kleur ondersteunt je bij het verwerken van pijn en verdriet en helpt je naar die liefde te vragen waar je naar verlangt. Je kunt jezelf liefdevol omhullen met roze ter ondersteuning in jouw ontwikkelingsproces. Roze helpt om oude vastgeroeste patronen te doorbreken en om emotionele pijnlijke gebeurtenissen uit het verleden een plekje te geven en de overgang naar een nieuwe fase in je leven te vergemakkelijken.

Mensen die de kleur roze afwijzen, missen over het algemeen – vaak onbewust – tederheid en genegenheid. Deze emoties hebben ze hoogstwaarschijnlijk al vanaf hun vroegste jeugd moeten ontberen. Roze kan helpen om het contact met het lichaam te herstellen en de angst voor aanraking te overwinnen.

Mensen met een overdreven hang naar roze staan niet met beide benen op de grond. Zij hebben moeite met de realiteit en zijn veelal bang voor de harde werkelijkheid. Zij gebruiken de kleur roze als middel om de werkelijkheid te ontvluchten. Deze mensen lopen te veel op roze wolkjes. Af en toe op een roze wolk vertoeven is heerlijk, maar te veel is te veel!

Roze roos

Roze dankt zijn naam aan de roos. De roos die het hart kan openen met haar zachte en tere geur. Roze wordt ook gezien als de kleur van de liefde en de schoonheid; in de cosmetica-industrie worden veel huidverzorgingsproducten verkocht in roze verpakkingen. In de christelijke traditie is roze de kleur van de jongensbaby’s (!); lichtblauw de kleur van meisjesbaby’s. Het kindje Jezus draagt op veel schilderijen roze kleding. In die kleursymboliek kwam pas na het jaar 1920 verandering en werd het liefelijke roze de kleur voor meisjes.

De oude Romeinen gebruikten hun feestmaaltijden in kamers die met roze rozen waren versierd. Wat daar werd verteld – onder vrienden – mocht onder geen voorwaarde openbaar gemaakt worden. De Latijnse uitdrukking sub rosa (onder de roos) betekent geheim- houding bewaren en stamt nog uit deze Oud-Romeinse tijd.

Roze bevordert onschuld, vriendelijkheid, plezier, troost, veiligheid, kinderlijke onschuld, spiritualiteit, universele liefde, vergeving en harmonie. De kleur geeft je oog voor schoonheid en aandacht voor anderen. Je mag trots zijn op je roze eigenschappen!

[Naar boven]