Kleur(be)kennen - De Regenboogoefening
 

Kleuren zijn zo vanzelfsprekend dat we meestal er niet bij stilstaan welke invloed ze op ons uitoefenen. Ze maken het leven vrolijker en helpen ons om meer over onszelf te weten te komen. Kleuren vertellen ons veel over ons karakter en over de ontwikkelingskansen.

Het kunnen waarnemen van kleuren is heel belangrijk en ons gezichtsvermogen is daarbij van groot belang. Hiermee kunnen we licht, kleuren, afstanden, voorwerpen en andere details zien. Het waarnemen van kleuren met de ogen vindt plaats doordat de ogen de zgn. elektromagnetische trillingen van de kleuren van het licht opvangen. Elektromagnetische trillingen bestaan uit lichtgolven die zich door de ruimte verplaatsen. Onze ogen kunnen licht waarnemen met diverse golflengtes en alle lichtgolven hebben een andere golflengte en daarmee ontstaan ook de diverse kleuren. Rood is de kleur met de langste golflengte en naarmate de golflengte van de kleuren korter wordt zien we de kleuren oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Net als de kleuren van de regenboog.

Als je op zoek bent naar een manier om bewuster, meer vanuit jezelf te leven, kan het kleuren van een regenboog je daarbij helpen. Door bewust bepaalde kleuren te gebruiken die je op dat moment nodig hebt, kan een kleur je ‘een duwtje in de goede richting geven’. Ze kunnen helpen bij de persoonlijke ontwikkeling. Kleuren vertellen je meer over je toekomst, heden en verleden. Welke kleur inspireert je het meest en welke kleur geeft jouw beperkingen aan? Er zijn verschillende manieren waarop je voor jezelf duidelijk kunt krijgen welke kleur in een bepaalde fase je leven domineert en aan welke kleur je een behoefte zou hebben. 

Het elke dag schilderen of kleuren van een regenboog heeft een preventieve werking. Dat heeft te maken met onze chakra’s. Chakra’s zijn eigenlijk energieknooppunten, een soort energiebronnen; deze nemen energie op en geven energie af via energiebanen die door het lichaam stromen. Er zijn zeven chakra’s en deze spelen allemaal een belangrijke rol bij het welzijn van lichaam en geest. Elke chakra heeft een invloed op bepaalde lichaamsfuncties en emoties en met deze zeven chakra’s kunnen wij ons gehele lichaam en leven in balans én in onbalans brengen. Vooral in dat laatste zijn we heel vaardig. Aan elke chakra is een kleur verbonden die correspondeert met één van de kleuren van de regenboog. De regenboogoefening activeert het chakrasysteem en je versterkt hiermee jouw energie-uitstraling.

De oefening

Zoek een rustige plek in huis uit waar je niet kan worden gestoord. Begin nu voor jezelf, liefst indien mogelijk aan het begin van de dag, een transparant gekleurde regenboog te schilderen of te kleuren. Doe dit bijvoorbeeld met zeer waterige acrylverf of aquarelverf, met verdunde ecoline of met krijt of kleurpotlood, welke je ook zo licht mogelijk opbrengt. Doe dit in de volgorde van het chakra-systeem, waarbij je onderaan met rood begint, hierna oranje, geel, groen, helder blauw, indigo (donker blauw) en violet. Wanneer je bij het opbrengen van een kleur een "sensatie" voelt, bijvoorbeeld dat er speeksel in de mond wordt aangemaakt, betekent het dat deze kleur iets met je lichaam doet, met je energiebalans aan het werk is.

Tijdens het schilderen/kleuren kun je opmerken dat je bij de ene kleur meer ervaart dan bij een andere. Dit kan komen omdat je deze kleur – of kleuren - op dit moment in je leven meer nodig hebt dan de andere kleuren. Daarom kan de regenboogoefening per dag anders uitvallen. Probeer 'de kleur van de dag'  in je kleding tot uitdrukking te brengen of bij je te dragen via een potlood of papiertje.

Naarmate je de regenboogoefening vaker doet zul je ervaren dat je je lichamelijk, geestelijk en emotioneel meer in balans zult voelen. Je zult een innerlijke harmonie en rust in jezelf ervaren waardoor je meer energie voelt en helderder van geest wordt. Het maakt vrolijk en blij zodat je optimistisch de nieuwe dag tegemoet kan treden. Gun jezelf elke dag een regenboog!!

regenboog

[Naar boven]