Kleur(be)kennen - Oranje
 

Toen ik vorig jaar mijn kleurenserie begon, heb ik niet bedacht hoe mooi het zou uitkomen om in deze maand over Oranje te schrijven; in de aanloop van het WK-voetbal kleuren de straten én de mensen oranje. Het is een goede kleur… Oranje zorgt voor een warme en vrolijke atmosfeer. In oranje komen we de passie en de moed van rood tegen, vermengd met het zelfvertrouwen en het optimisme van geel. Het motto van oranje: “Lang leve de gezelligheid!”.

oranje gerbera


Wie van oranje houdt staat sociaal in het leven, is spontaan en enthousiast. Hij of zij is vrolijk, optimistisch, warm en hartelijk. Je houdt van uitdaging en spanning, je verkent je grenzen en vindt het opwindend die te verleggen. Oranjemensen houden zijn impulsief en populair, echte sfeermakers. Mensen die van oranje houden hebben veel energie, een sterke overtuigingskracht en een groot rechtvaardigheidsgevoel. Ze stimuleren, ondersteunen en enthousiasmeren anderen, ze zijn creatief en hun intuïtie is goed ontwikkeld. Bemiddelen is hun sterkste punt en ze gaan confrontaties niet uit de weg. Oranjemensen krijgen juist heel veel voor elkaar. Verder zijn ze tolerant, loyaal en goed in het sluiten van compromissen.

Oranjetypen zijn verder sensueel en heel invoelend. Dat is prettig: ze voelen aan hoe de ander zich voelt en weten wat die nodig heeft. Maar dat kan ook lastig zijn, want ze nemen die gevoelens vaak zelf over. Negatieve kanten van oranje zijn minderwaardigheidsgevoelens en wantrouwigheid. Verder kunnen oranjetypen te gemakkelijk en te opdringerig overkomen. Ze zijn niet altijd eerlijk en trouw. Ze kunnen te bezitterig zijn en hebben snel last van jaloezie. Ook kunnen ze te genotzuchtig zijn.

Oranje werkt genezend bij depressie en relatieproblemen. Deze kleur zorgt ervoor dat je weer plezier kunt ervaren. Relationeel werkt de kleur vooral helend bij scheiding en verlies. De kleur maakt je bewuster van je verlangens en begeerten. De kleur oranje brengt je in contact met jouw eigen optimisme, vrolijkheid en speelsheid: het stimuleert de creativiteit en je vermogen tot genieten. Oranje vergroot de waardering die jij voor jezelf en anderen voelt, het maakt je contactueler. In de samenwerking met anderen versterkt deze kleur de solidariteit en het saamhorigheidsgevoel. Oranje helpt je om te vertrouwen op je gevoelens. 

Wil je jezelf en anderen verrassen, spontaner en invoelender zijn? Oranje activeert dat allemaal. Wil je de oranje kwaliteiten meer ontwikkelen? Richt je aandacht extra op deze kleur. Visualiseer, draag of drink oranje: “Voel Oranje!

In de Chinese filosofie is oranje de kleur van de verandering. Chinese filosofen schreven zo’n drieduizend jaar geleden het boek der wijsheid de ‘I Tjing’: het Boek der Verandering. In dit wijsheidsboek worden de gebeurtenissen en problemen van het leven geïnterpreteerd. In het boeddhisme is oranje de kleur van de verlichting. Boeddhistische monniken dragen oranje gewaden die bestaan uit één ongenaaide lap stof. De goudvis is een belangrijk symbool van het boeddhisme. Deze vis symboliseert de verlichting. Op Aziatische schilderijen zijn bijna alle goden en mensen in oranje kledij en met een feloranje huid afgebeeld.

Bij ons in Nederland staat oranje natuurlijk voor het koningshuis. Daaraan gelinkt staat het oranje voor alle nationale sportteams en veelal voor geheel Nederland; het is dé kleur om ons nationalistische gevoel aan te geven. Oranjegekte of Oranjekoorts is een verschijnsel dat zich voordoet onder grote delen van het Nederlandse volk, voornamelijk bij belangrijke internationale voetbalwedstrijden waarbij Nederland vertegenwoordigd is en bij Koninginnedag. De internationale goede reputatie van de Oranje voetbalfans is wellicht te verklaren in de positiviteit van de oranje kleur!

Oranje bevordert warmte, vitaliteit, saamhorigheid, hartelijkheid, empathie, levenskracht, positiviteit, dynamiek, liefdevolle erotiek en het werkt geestverruimend. Je mag trots zijn op je oranje eigenschappen!

oranjegekte

 

[Naar boven]