Kleur(be)kennen - Magenta

Fuchsia

Magenta, ofwel purper, is een kleur die tussen rood en violet in ligt. Het is een hardroze kleur met een extra deel rood en een vleugje violet. Het is zowel een daadkrachtige en praktische, als een spirituele kleur en verbindt als het ware het aardse met de kosmos; de energie en passie van het rood met het originele en inspirerende van violet – het voelen en denken.
 
Mensen die van magenta houden, kunnen vaak anderen op gang brengen en motiveren. Ze zijn goede bemiddelaars, omdat ze begrip hebben voor anderen maar tegelijk daadkrachtig en intu´tief kunnen handelen. Hun uitstraling is liefdevol, warm en charmant, waardoor anderen zich prettig en veilig bij hen
voelen. Dit type mensen heeft vaak goede leidinggevende en organisatorische kwaliteiten, wat je kunt merken aan het feit dat anderen regelmatig bij hen aankloppen voor raad en steun. Omdat magentatypen van nature proberen vrede en wederzijds begrip tot stand te brengen, zijn het vaak goede rechters of regeringsleiders, want door hun levenskracht en energie kunnen ze grote projecten aan. Naast het nodige charisma bezitten ze daarbij ook een enorm verantwoordelijkheidsbesef en het vermogen om te delegeren.
 
Magentamensen houden van het werk dat ze doen en zijn minder direct ge´nteresseerd in de materiŰle winst daarvan. Ze zijn toegewijd en genieten van de kleine dingen. Boven alles zijn ze trouw aan hun eigen behoeftes, zich bewust van hun passie en dromen, en ze weten die ook te realiseren. Ze geven heel praktisch vorm aan spiritualiteit en maken die hierdoor werkbaar en concreet.
Een minpuntje is wel, dat als zij iets niet zien zitten, ze blijven dan hangen in de gedachte dat vroeger alles beter was. Ze worden dan wat onverschillig en kunnen zich machteloos voelen, wat ze willen lukt dan niet en hierdoor worden ze ongeduldig en intolerant. Een ander aandachtspunt is dat ze ervoor moeten waken om niet te dominant te zijn en verkeerd om te gaan met de macht die ze van nature bezitten.
 
Magenta is de kleur van het loslaten en opnieuw beginnen, van overgang. Deze kleur helpt afstand te doen van situaties en contacten die niet functioneel meer zijn en die je persoonlijke spirituele ontwikkeling en groei in de weg staan. De kleur helpt pijn en verdriet te aanvaarden zonder je slachtoffer te voelen en helpt je op een vriendelijke, zachte manier van verdriet te herstellen. Wanneer je in evenwicht bent met de energie van de kleur magenta, ben je instaat los te laten en verder te groeien. Magenta helpt de dingen te aanvaarden zoals ze zijn. Een magenta-affirmatie is: “Ik vertrouw erop dat alles goed zal aflopen”.
 

Oorspronkelijk werd de kleur magenta purper genoemd. De roodviolette kleurstof werd namelijk gewonnen uit het slijm van de purperslak. In de loop van de tijd verdween de kracht uit de kleur, zodat we tegenwoordig purper zien als een dieprode kleur. Purper werd vroeger in de mantels van koningen en kardinalen verwerkt en was de symboolkleur van rijkdom en macht, teken van pracht en praal. Magenta is een krachtige, spirituele kleur die nobelheid en koninklijkheid symboliseert. De Fransen ontwikkelden de kleurstof, die ze fuchsine noemden, naar de fuchsia. De Italianen maakten er later magenta van, naar een dorpje in Lombardije. In de jaren ’30 van de twintigste eeuw werd een heldere, sterke en intense kleur magenta ‘shocking pink’ genoemd. In de jaren ’50 stond een vergelijkbare levendige tint bekend als ‘hot pink’ en in de jaren ’60 als ‘kinky pink’. Dit soort namen maakt magenta voor sommige mensen een opwindende, vrolijke kleur, terwijl anderen hem sensueel en weelderig vinden.
 
Op alle niveaus, psychisch, emotioneel en mentaal, is magenta de kleur van het loslaten. Het helpt ons afstand te doen van oude gedachtepatronen die we onszelf hebben aangewend, om emoties die met het verleden te maken hebben los te laten en om situaties op te geven, zoals een onbevredigende baan of relatie, die ons verhinderen verder te komen. Als we ons van deze belemmeringen kunnen bevrijden, zijn we werkelijk vrij om met de stroom van het leven mee te gaan. Je mag trost zijn op je magenta eigenschappen!

magenta

[Naar boven]