Kleur(be)kennen - introductie

 

Kleuren zijn zo vanzelfsprekend in ons leven dat we meestal er niet bij stilstaan welke invloed ze op ons uitoefenen. Ze maken het leven vrolijker en helpen ons om meer over onszelf te weten te komen. Zonder dat we ons ervan bewust zijn zeggen kleuren veel over ons karakter en over de ontwikkelingskansen.

Objectief gezien heeft iedere kleur bepaalde eigenschappen die een stimulerende of juist beperkende werking kan hebben. Dat is per persoon verschillend en daarnaast ook nog eens van de situatie waarin je je bevindt en de ontwikkelingen die momenteel in je leven gaande zijn. Geel bijvoorbeeld, bevordert meestal de vrolijkheid en maakt je doelgericht en wilskrachtig, maar in onzekere tijden maakt geel jaloers en opdringerig. 

Als je op zoek bent naar een manier om bewuster, meer vanuit jezelf te leven, kunnen kleuren je daarbij helpen. Door bewust bepaalde kleuren te gebruiken die je op dat moment nodig hebt, kan een kleur je ‘een duwtje in de goede richting geven’. Ze kunnen helpen bij de persoonlijke ontwikkeling.

Elk mens heeft een eigen kleurenpalet. De basis daarvoor is de persoonlijkheidskleur. Met die kleur kom je vooral op de buitenwereld over. Daarnaast spelen nog meer kleuren een rol: de zgn. zielskleur, levenskleur, karma- en geschenkkleur. Het voert te ver om hierover uitgebreid te schrijven, het is heel simpel: als je de kleuromschrijvingen leest besef je dat je van veel kleuren wel een kenmerk in je hebt. Eén kleur zal de meeste kenmerken van jou persoonlijkheid dragen, dat is dus je basiskleur. En dat hoeft niet persé je lievelingskleur te zijn…. Daarnaast heb je een aantal kleuren die ook bij je horen; samen maken ze jouw unieke kleurenpalet. Je bent niet één kleur, er zijn meerdere kleuren. Het totaalplaatje is belangrijk.

 palet

Bij het kijken naar kleuren krijg je ook associaties met het verleden. Je voelt je bijvoorbeeld blij als je naar roze kijkt omdat je die kleur onbewust verbindt aan de gezellige bezoekjes aan oma – met haar roze gordijnen. Of moet je bijvoorbeeld helemaal niets hebben van donkergroen, omdat de meester in groep 5 altijd een groene broek droeg en jullie nogal eens met elkaar onenigheid hadden…. Je bent je dat niet bewust, maar ons onderbewustzijn speelt hierin een heel grote rol.
 

Hoe kun je je meer bewust worden van je persoonlijke kleurbetekenis? Kijk maar eens in je kledingkast. Welke kleuren domineren daar? Is dat alleen maar modegevoelig of is het ook een stuk persoonlijkheid? Welke kleur draag je bij een bepaalde stemming? Als je voelt/weet dat je bijvoorbeeld van rood vrolijk wordt, pak dat dan uit de kast als je je ’s morgens wat down voelt … het helpt je beslist de dag door!

En welke kleuren gebruik je in je woonkamer, slaap- of werkkamer? Voor verschillende emoties gebruik je intuïtief vaak de passende kleuren; die vertellen vaak meer over je persoonlijkheid dat je denkt. Dit palet is gemakkelijker aan je gemoedstoestand aan te passen als je de kleuren vooral in de vorm van accessoires gebruikt. Het is van het grootste belang dat je je niet laat leiden door modetrends maar vooral bij je eigen gevoel blijft! Alleen als je de ruimtes deelt met een partner en/of kinderen zul je compromissen moeten sluiten …. 

De komende maanden zal ik steeds een bepaalde kleur omschrijven. Gewoon een objectieve beschrijving van de kwaliteiten, werking en beperking ervan. Realiseer je bij het lezen dat niet alle informatie die er staat op jou van toepassing hoeft te zijn. Haal de essentiële dingen uit de tekst en voeg daar je eigen kleurherinneringen en associaties aan toe. Ook leuk: kijk in je omgeving of er iemand is die aan de omschreven kleur te koppelen is. Leg daarbij geen ‘stempels’ op; ieder mens is een palet van meerdere kleuren, de omgeving constateert meestal alleen de basiskleur.


[Naar boven]