Kleur(be)kennen - Groen
 

Groen is de kleur van de natuur. Het combineert de warmte van het zonlicht (geel) en de frisheid van het water (blauw) en werkt daardoor vitaliserend en ontspannend. De vele variëteiten aan groen verbaasd ons elk voorjaar weer. Net zoals in de natuur alles na de winter weer fris groen wordt, zo geeft groen ons ook vernieuwing en laadt het ons op met nieuwe energie.

lentegras

Groen is de ‘weegschaal’ onder de kleuren. De kleur geeft ons het gevoel van evenwicht. Het is een erg rustgevende kleur voor de ogen en je kunt er veel baat bij hebben als je langere tijd achter een computer of met kunstmatig licht zit te werken.

‘Groentypes’ zijn stabiele mensen, ze zijn attent en geduldig. Ze zijn gehecht aan harmonie en hebben een hekel aan ruzie. Het zijn goede raadgevers en stralen rust en vertrouwen uit. Groene mensen hebben het vermogen anderen op hun gemakt te stellen, zijn verzorgend en snel geneigd anderen in bescherming te nemen.

Groene mensen hebben respect en liefde voor de natuur en voor andere culturen. Ze zijn zeker geschikt als bemiddelaar in niet al te hevige conflictsituaties. Mensen met een groen karakter zijn niet gemakkelijk uit hun evenwicht te brengen en passen zich gemakkelijk aan andere mensen aan. Hiërarchie past niet bij hen; iedereen is gelijk. Daardoor gaan ze ook gemakkelijk om met mensen die een hogere positie op de maatschappelijke ladder bekleden dan zijzelf.

Maar veranderingen en nieuwe ontwikkelingen ontstaan bij groene types geleidelijk aan; het vermogen tot aanpassen geldt niet zomaar voor nieuwe situaties! Ze houden ook helemaal niet van uitdagingen en competitie; ze hebben moeite met presteren onder druk. Vaak zijn ze te voorzichtig, te meegaand, passief. Ze vergeten soms waar zij zelf behoefte aan hebben, omdat ze te veel rekening houden met anderen.

Een typisch groen beroep is een verzorgend beroep, waarin de groene kwaliteiten als trouw, harmonie, discipline, tolerantie en behulpzaamheid, goed tot hun recht komen. Groen staat voor vertrouwen in het leven, evenwicht en hoop. Het is ook de kleur die te maken heeft met de onvoorwaardelijke liefde: liefde voor de medemens. Het kenmerk van liefde op dit niveau is de acceptatie van het leven zoals het is.

Aan groen worden kalmerende en stabiliserende vermogens toegeschreven. Het brengt de geest, die in een tijdelijke staat van opwinding verkeert, weer tot rust en herstelt het evenwicht. In operatiekamers overheerst het groen door zijn rustgevende werking, zowel op de patiënt als de chirurg. Het staat erom bekend het bloed af te koelen en het zenuwstelsel kracht te geven. Er zijn zelfs theorieën die beweren dat bacteriën zich minder snel verspreiden in een groene omgeving.

Groen kan aan veel begrippen een betekenis geven die met het milieu en/of de natuur te maken hebben. Denk bijvoorbeeld maar aan groene etiketten of verpakkingen die de indruk moeten wekken dat de inhoud milieuvriendelijk is of van biologische grondstoffen is vervaardigd. Ook in de politiek is sinds het begin van de tachtiger jaren het groen als een politieke kleur ingeburgerd: Groen Links, De Groenen en De partij voor de Dieren zijn daar voorbeelden van. Uiteraard staan de natuur en het milieu bij deze partijen hoog in het verkiezingsprogramma.

In China is groen de kleur van het leven en van barmhartigheid. Groen is de heilige kleur van de Islam; het was de lievelingskleur van Mohammed. Hij beloofde zijn volgelingen – na een goed, gelovig leven – een leven in het hiernamaals met groene weiden, bossen en prachtige oases. Voor wie in een dorre, kale woestijn woont, klinkt dit vooruitzicht inderdaad als ‘het paradijs’.

Groen stimuleert de ontwikkeling van mededogen, mildheid, acceptatie, begrip en waardering voor jezelf en anderen. Je mag trots zijn op je groene eigenschappen!


klaver

 

[Naar boven]