Kleur(be)kennen - Geel
 

Geel is een zonnige kleur. Het straalt warmte en vrolijkheid uit. Het heeft veel lichtkracht die overal doordringt. Als we enkele zonnebloemen of een bos gele tulpen in de kamer zetten lijkt het alsof het zonlicht naar binnen stroomt. 

Geel wordt geassocieerd met de warmte van de zon, de kracht van het licht, nobel, heilig, lente, bloemen, helderheid, vreugde, jaloezie, competitiestrijd, zorgeloosheid, spontaniteit, gevoel, plezier, spirituele wijsheid en het zich bewust zijn van het universum. Deze kleur heeft als negatieve associaties onder andere lafheid, felheid, schrik, schreeuwerigheid en bedrog.

Gele mensen zijn over het algemeen vrolijke mensen. Ze zijn leergierig, flexibel, intelligent, snel denkend en hebben een brede interesse. Ze kunnen zich duidelijk verwoorden en hun gevoelens en ideeën goed uitdrukken. Gele typen zijn onderwijzend en durven vastomlijnde patronen te doorbreken. Ze houden van verandering en kunnen goed improviseren. Wie geel als favoriete kleur heeft streeft naar veelzijdigheid, probeert voortdurend zijn of haar kennis uit te breiden, is geestelijk levendig en reist graag. 

zonnebloem

Maar mensen met een geel karakter zijn soms te kritisch en kunnen dwingend overkomen. Ze kunnen zich ergeren aan mensen die het tempo van hun snelle denken niet kunnen volgen. Ook ligt er oppervlakkigheid op de loer. Het zijn vaak minder goede planners, ze stellen zaken tot het allerlaatste moment uit en komt de deadline in zicht. Gelukkig presteren ze onder die druk optimaal.

Geel is de kleur van de afstandelijkheid en kan ons helpen van obsessies af te komen. Maar wanneer iemand langere tijd door een teveel aan geel omgeven wordt, kan dat leiden tot emotionele en geestelijke afstandelijkheid.  

Wanneer we vrolijkheid of optimisme in ons leven missen, behoefte hebben aan meer levensvreugde, energie of logisch denken, is het goed om meer geel in je omgeving te brengen. Dat kan door middel van bloemen in huis of op je werkplek, door het kopen van enkele gele kledingstukken of het maken van een schildering met veel geeltinten erin en daar regelmatig naar kijken. Ook al het bewust kijken naar de kleur geel in bijvoorbeeld tijdschriften kan een goede werking hebben: als je bewust op zoek gaat naar de kleur heeft het al een bepaalde werking. Omdat geel invloed heeft op het verstand is het goed om het (in kleine hoeveelheden) te gebruiken op plaatsen waar gestudeerd wordt. 

Wanneer je een teveel aan gele kenmerken in jezelf bemerkt en je daardoor beperkende invloeden ervaart, ga dan op zoek naar de complementaire kleur violet of donkerblauw. Die relativeren bij ergernissen, afgunst, opdringerigheid. 

Geel werd in het oude Egypte als mooi ervaren. De vrouwen droegen er kegeltjes van goudgele was op hun hoofd. Door de zon – en hun lichaamswarmte – smolten die kegeltjes in de loop van de dag en droop dan af over het bovenlichaam. Verder kleurden zij hun lichaam met een verfstof die gele oker heette.

In China mochten alleen de leden van de keizerlijke familie de gele kleur dragen omdat zij rechtstreeks zouden afstammen van de zon.

Bij ons, in de middeleeuwen, werd geel ‘opgelegd’ aan de uitgestotenen. Prostituees moesten gele hoofddoeken dragen en ketters kregen bij de terechtstelling een geel kruis om de nek. 

Symbolisch wordt geel vaak gebruikt in reclames of als signaalkleur in het verkeer en in de techniek. Geel vestigt de aandacht op gevaarlijke en onaangename zaken. In alle landen wordt geel als signaalkleur gebruikt.

De kleur geel wordt ook vaak geassocieerd met de zon en met licht en leven. En het doet ons aan de lente denken: veel lentebloemen hebben een gele kleur en de paaskleur bij uitstek geel. 

Geel hoort bij het verlangen er te mogen zijn, jezelf te zien en serieus genomen te worden. De kleur geel geeft zelfvertrouwen. Je mag trots zijn op je gele eigenschappen!

 

[Naar boven]