Kleur(be)kennen - Bruin
 

Bruin is een tertiaire kleur. In bruin zitten alle primaire kleuren waarmee je een mooi bruin kunt mengen: citroengeel, goudgeel, rood, magenta, blauw en ultramarijn, en de secundaire kleuren oranje, roodviolet, paars, turkoois, groen en lime. Om bruin te maken meng je ťťn primaire en ťťn secundaire kleur, welke complementair zijn van elkaar. Roodbruin krijg je door meer rood in het groen te mengen; meng je meer geel met roodviolet, dan krijg je een beigebruin en met meer blauw dan oranje krijg je een donkerbruin.

Wie een voorkeur heeft voor bruin is ernstig, heeft een scherp verstand en een goede opmerkingsgave. Zij/hij is nuchter, kalm, hulpvaardig en loyaal en tegelijk zelfbewust en materialistisch ingesteld. Mensen die van bruin houden zijn degelijke en zorgzame typen, op wie je kunt rekenen. Het zijn erg betrouwbare werknemers. Ze hebben een warme persoonlijkheid en beschikken over een scherp verstand. Het liefst functioneren ze zelfstandig en ze kunnen heel goed voor zichzelf zorgen. 

Bruine mensen zijn stabiel, houden van zekerheid en rust, zijn gehecht aan hun geboortestreek en houden niet van veranderingen. Dit komt voort uit de behoefte aan een stabiele en veilige basis voor alles wat ze ondernemen. Ze zijn praktisch van aard en tonen verantwoordelijkheidszin, maar zijn ook terughoudend en bescheiden; ze willen zo min mogelijk opvallen. Ze passen zich zo mogelijk bij hun omgeving aan om vooral een ander niet op de tenen te trappen. Het zijn vooral tactvolle en discrete mensen die van orde houden. Een ander talent is de kwaliteit om vermogen te vermeerderen. MateriŽle zekerheid is erg belangrijk voor hen, maar ze streven met name doelen na die reŽel en bereikbaar zijn.

Liefhebbers van de kleur bruin kunnen echter ook gebukt gaan onder zwaarmoedigheid, lusteloosheid en depressies. Ze hebben dan onverwerkte pijn, verdriet of andere verdrongen gevoelens. De kleur bruin kan ook aantonen dat iemand zich op een bepaald moment niet veilig voelt, geen vertrouwen en stabiliteit ervaart. Mensen met een overdreven hang naar bruin kunnen lijden onder innerlijke spanningen en conflicten. Ze hebben moeite om hun ware gevoelens te uiten en kunnen de neiging hebben zichzelf te isoleren. Ook kunnen ze hardnekkig vasthouden aan vastomlijnde ideeŽn en patronen. 

Bruin geeft een gevoel van veiligheid en stabiliteit. Bruin helpt ons om beter te kunnen aarden, om meer gronding, basis en stevigheid te krijgen; bruin geeft grond onder de voeten! Het is een moederlijke, koesterende kleur, die nooit opdringerig is. Bruin is kalmerend en betrouwbaar. Deze kleur symboliseert geborgenheid, nestwarmte, degelijkheid, boetedoening en zekerheid. Bruin is de energie die in de aarde verborgen zit en haar vruchtbaar maakt; de kleur herbergt het geheim van hernieuwing in zich. Denk hierbij maar aan de herfst, als de bladeren van de bomen vallen en het rottingsproces begint, de voeding van de aarde om in de lente weer nieuw leven te laten groeien. Bruin is een betrouwbare kringloop, je kunt op bruin vertrouwen. Omdat bruin dicht bij de aarde staat, helpt deze kleur ons bij verdriet en angsten.

Bruine beer

Bruin symboliseert moeder aarde, primitieve en vitale kracht. In oude symboliek is bruin een vrouwelijke kleur, de kleur van vruchtbaarheid. Deze kleur werd in de middeleeuwen echter als een van de lelijkste kleuren gezien. Bruine kleding was namelijk ongeverfde, goedkope kleding en werd vooral gedragen door de armen. Ook monniken droegen (ongeverfde) bruine pijen. Het was de kleur van de orden die de gelofte van volstrekte armoede en nederigheid aflegden. Bruin werd ook de kleur van het nationaalsocialisme in Duitsland. De kleur was in de toenmalige herenmode volop aanwezig. Droeg men die kleur, dan was dat normaal en toonde men zich aangepast. Psychologisch gezien was bruin als partijkleur goed gekozen, want de Sympathisanten van de partij konden zo hun dagelijkse kleding veranderen in het partijuniform.

Bruin bevordert bescheidenheid, betrouwbaarheid, doorzettingsvermogen, hulpvaardigheid, leergierigheid, loyaliteit en stabiliteit. De kleur geeft warmte en zekerheid. Je mag trots zijn op je bruine eigenschappen!


[Naar boven]