Kleur(be)kennen - Blauw
 

Blauw is er in vele nuances en zijn qua karakter onder te verdelen in helderblauw (lichtblauw of hemelsblauw) en donkerblauw (indigo en ultramarijn). Het maakt nogal wat uit of je voor de heldere variatie of de donkere variaties een voorkeur hebt.

Helderblauw (in de variatie lichtblauw) ligt het dichts bij turkoois – de kleur die ik vorige maand heb beschreven. Het straalt rust, evenwicht, harmonie, orde en wijsheid uit. Mensen met helderblauwe eigenschappen zijn tolerant, diplomatiek, eerlijk en trouw. Daarnaast bezitten ze een natuurlijke zelfexpressie en verbeeldingskracht. Net al turkooistypen hebben ‘blauwe mensen’ behoefte aan ruimte en privacy en zij bieden dat ook aan anderen. Stilte en vrijheid zijn erg belangrijk. Blauwtypen kunnen zich goed concentreren en ontspannen. Ze houden van vrijheid en stilte en het is voor hen belangrijk dat ze zich creatief kunnen uiten. Ze komen geduldig, integer en begripvol over en ze zijn gesteld op harmonie. Daarom sluiten ze gemakkelijke compromissen en zijn snel tevreden. Dat wil niet zeggen dat ze maar ‘alles doen om de lieve vrede’; voor een blauwtype is het erg belangrijk om uit te spreken wat hij voelt en denkt.

Iemand met een evenwichtige hoeveelheid blauw op zijn of haar kleurenpalet, zal zich ge´nspireerd en kalm voelen, is in vrede met alles en iedereen. Maar als blauw overactief is, komen negatieve karaktertrekken zoals arrogantie, ego´sme, zelfgenoegzaamheid en dogmatiek naar voren. Een tekort aan blauw kan ervoor zorgen dat iemand zich terugtrekt uit de wereld en bang, verlegen en onbetrouwbaar wordt.

Indigo is heel diepblauw en staat voor zuivere kennis; het is een heel sterke en waardige kleur om te dragen. Oorspronkelijke werd de kleur verkregen uit de indigoplant. Het produceren van de kleurstof was een langdurige en kostbare aangelegenheid, waardoor het uiterst zeldzaam was.

Indigo heeft bijna iets onwerkelijks, iets mystieks en bovennatuurlijks. Indigo maakt contact met het niveau van ons onderbewuste en onze kracht om dingen aan te voelen, ook al hebben we geen concreet bewijs. Intu´tie, inzicht, visie en helder waarnemen zijn kwaliteiten die hij indigo horen. Indigo kan de indruk geven van oneindige ruimte en tijd en nodigt uit tot zelfreflectie en bezinning. Mensen met een voorkeur voor indigo hebben een voorkeur voor het spirituele. Indigo biedt inzicht en brengt alles terug naar de essentie. Maar als indigo overactief is, komen negatieve eigenschappen als trots, manipulatie, dogmatiek en ego´sme naar voren. De complementaire kleur van indigo is goud, dus als uw kleurenpalet te veel introvert indigo bevat, kunt u overwegen om wat meer goud in uw leven te brengen. Een tekort aan indigo kan iemand overgevoelig maken voor andermans gevoelens en kan leiden tot angst voor succes en ongedisciplineerdheid. Terugtrekken in een eigen fantasiewereld is het gevolg.

Blauw wordt geassocieerd met verdriet en depressie, vandaar dat ze in het Engels zeggen: ‘feeling blue’. Het is dus duidelijk geen goede kleur om te gebruiken als je depressief bent, maar het kan wel verlichting geven aan mensen met aandoeningen als astma, stress, slapeloosheid en hoge bloeddruk. Het is bij uitstek de kleur om te gebruiken bij meditatie en in kuuroorden waar patiŰnten een rustgevende omgeving nodig hebben om te herstellen. Een blauwe kamer geeft een gevoel van ruimte en lijkt groter dan hij in werkelijkheid is.

Blauw is een kleur die aandacht vraagt, maar minder dwingend dan rood. Denk hierbij aan verkeersborden; blauwe borden zijn geen verbodsborden. De kleur blauw wordt ook als aandachtkleur gebruikt voor de zwaailampen van de hulpdiensten. De kleur is vooral gekozen omdat het ver ‘draagt’ en in het donker goed opvalt.

Blauw maakt je bewust van de manier waarop je jezelf profileert, de dingen zegt of inslikt. Het vraagt erom je communicatie te veranderen en je stem te laten horen en blauw stimuleert je om je creatief en expressief uit te drukken. Je mag trots zijn op je blauwe eigenschappen!

Waterdruppel

[Naar boven]