Kleur(be)kennen - Zwart
 

Zwart is geen kleur zoals de andere kleuren uit het spectrum. Zwart heeft - net als wit - alle kleuren in zich en moet eerder gezien worden als het ontbreken van licht. In de kleurentherapie wordt zwart wel ervaren als een kleur.

Zwart is het einde en tegelijkertijd een begin. De dag begint en eindigt hier ook weer in. We trekken ons terug in de duisternis om uit te rusten. Zwart rond af wat onvolledig is. In het donker, tijdens onze slaap, kunnen we de onafgemaakte zaken van ons leven in een droom afronden. Geen enkele kleur is goed of slecht. Zelfs de beperkende aspecten van het zwart kunnen op een positieve manier worden gebruikt. Soms moeten we het oude vertrouwde vernietigen om het nieuwe toe te kunnen laten.

Liefhebbers van zwart geven aan dat ze behoefte hebben aan meer inzicht in zichzelf. Ze zonderen zich graag af om hun grenzen en eigen identiteit te verkennen. Zwarttypen staan realistisch in het leven en bezitten helderziende kwaliteiten. Ze hebben een scherp inzicht en houden graag controle. Ze stellen zich kritisch en onpartijdig op. Op anderen komen ze beheerst, gereserveerd, krachtig en gedisciplineerd over en hebben een groot uithoudingsvermogen. Ze beperken zich graag tot de essentie. Er is grote behoefte aan privacy. Het liefst bemoeien ze zich met hun eigen zaken en ze verwachten van anderen hetzelfde. Ze zijn zich bewust van hun schaduwkanten, kijken daar eerlijk naar en trekken er lering uit. Het magische en het mysterieuze trekken hen aan. Ze houden van spannende dingen en experimenten.

Zwart is een krachtige kleur waarmee je jezelf stevig neerzet. Het zwart helpt om dat wat verborgen is onder ogen te zien. Zwart houdt duidelijk een belofte in: niets is rijker en vruchtbaarder dan zwarte grond. Deze kleur symboliseert de nacht, het donkere, onbewuste, het verstoppen, verbergen, omhullen en beschermen. Het is de kleur van de totale leegte en rust, het mysterieuze, magische en helderziendheid. De kleur leert je de diepte in te gaan en kan een hulpmiddel zijn bij je reis ‘naar binnen’. Wat je ontdekt kunnen prettige en onprettige dingen zijn en dit zou een nieuwe fase in je leven kunnen betekenen. Zwart kan je helpen je meer bewust te worden van je eigen identiteit.

          Vlinder           

Zwarte kleding symboliseert ingetogenheid, dienstbaarheid en onpartijdigheid; denk hierbij aan de zwarte toga’s, het boven de partijen staan van rechters, advocaten en hoogleraren. De witte bef symboliseert daarbij het helder en zuivere oordelen en (recht)spreken. Ook predikanten, priesters en nonnen hullen zich in zwart. Zwarte kleding vertegenwoordigt het afzonderen en het verdiepen in zichzelf om zich te verbinden aan het Licht, ofwel God. Het wit onder de kap en de witte onderkleding geeft ook hier weer de zuiverheid aan. Daarnaast is voor ‘de burgerij’ zwarte kleding een echte modekleur: chic, feestelijk, officieel, autoritair, plechtig en veilig. Het geeft een bepaalde status aan de drager. Bepaalde subculturen, zoals de goths dragen ook bij voorkeur zwarte kleding. Zwart is in de westerse wereld de kleur van de rouw, en wordt ook vaak gezien als de kleur van het ongeluk en van onheil. Bijgelovige mensen zijn bang voor zwarte katten: vooral als deze van links de weg oversteken. Vroeger werden oude vrouwen, gekleed in zwart, als teken van naderend onheil gezien. Zwart symboliseert ook het duistere, dat wat verboden is, zoals de onderwereld, zwarte magie, zwart werk, zwarte handel en een zwarte ziel. Taalkundig is het woord verwant aan het Latijnse woord sordidus. Sordidus betekent smerig en gemeen. Zwart wordt ook bij ons als boosaardig gezien. Wie bijvoorbeeld een ander zwart maakt, stelt een ander bewust in een kwaad daglicht.

In Afrika wordt zwart gezien als de mooiste kleur die onafhankelijkheid en zelfbewustzijn symboliseert. De Afrikanen kennen precies het verschil tussen vruchtbare en onvruchtbare grond. Zwart is de kleur van de vruchtbare aarde. Op vlaggen symboliseert de zwarte ondergrond de vruchtbare aarde en het volk.

Zwart bevordert realiteitszin, creativiteit, transformatie, helderziende gaven, beheersing, uithoudingsvermogen; zwart geeft bescherming en bergt de belofte tot een nieuw leven in zich. Je mag trots zijn op je zwarte eigenschappen!

[Naar boven]