Kleur(be)kennen - Wit
 

Natuurkundig gezien is wit eigenlijk geen kleur. Wit is meer dan één kleur. In het witte licht vloeien de kleuren van het spectrum samen: rood, oranje, geel, groen, blauw en violet. Vermeng je wit met één van bovenstaande kleuren, dan ontstaan er pasteltinten. Wit maakt de kleuren zachter en minder sterk.

Mensen die van wit houden zijn eerlijk, integer en rechtvaardig. De voorliefde op wit wijst op openheid, het benutten van kansen en het bewandelen van de natuurlijke weg. Witte typen stellen zich neutraal en objectief op, hebben een zuivere kijk op de wereld en doorzien de dingen snel. Ze zijn levendig, openhartig en onpartijdig. Negativiteit voelen ze haarscherp aan en kunnen ze neutraliseren. Ze weten precies wat ze moeten doen om hun plannen tot een succes te maken. Het wit biedt hen de ruimte om zich verder te kunnen ontwikkelen. Wie een voorkeur voor wit heeft, is op een positieve manier en oplossingsgericht bezig het oude op te ruimen en plaats te maken voor nieuwe dingen in het leven. Voorkeur voor wit duidt op een positieve nieuwe start; een nieuwe levensinvulling of levensssituatie.

Witte mensen kunnen ook neigen naar een te perfectionistische houding en hoge eisen aan zichzelf stellen. Deze kleur kan gevoelens van eenzaamheid uitdrukken als het te nadrukkelijk aanwezig is. Het kan zijn dat deze mensen nu geen balans in hun leven ervaren of te weinig energie hebben. Misschien zijn ze te dromerig en weinig praktisch. Het teveel aan wit kan aangeven dat het voor hen moeilijk is om dingen te voelen en te ervaren en om contact te maken met hun omgeving. Het kan ook zijn dat ze bepaalde emoties hebben bevroren, om ze maar niet te hoeven ervaren.

Het witte licht geeft ons energie; de witte bloedlichaampjes worden door het witte licht gestimuleerd in hun strijd tegen ‘lichaamsindringers’. Zodra de zon schijnt komen de mensen uit hun huizen om het witte licht tot zich te nemen. Ze worden energieker en vrolijker door de witte straling.

De kleur wit symboliseert reinheid, vrede, zuiverheid, onschuld en maagdelijkheid. De ‘sneeuwwitte bruidsjurk’ is hiervan het meest bekende symbool. Wit symboliseert helderheid en het verlangen naar absolute volmaaktheid en komt lieflijk en onschuldig over.

Veel witte dieren worden in verband gebracht met het goddelijke. In India is de witte koe heilig; ze wordt gezien als de belichaming van het licht. Witte zwanen worden als door de hemel gestuurde geluksboden gezien. Een witte duif is een vredesvogel en symboliseert de Heilige Geest. Witte bloemen symboliseren in het christendom de onbevlekte ontvangenis van Maria. Op iconen en oude schilderijen zie je vaak boven het hoofd van heiligen een witte aureool getekend. Deze witte aureool symboliseert de zuiverheid en innerlijke wijsheid van de heiligen.

Wit wordt ook geassocieerd met reinheid en hygiëne. Slagers, bakkers, koks maar ook verplegend personeel dragen witte kleding om te laten zien dat ze hygiënisch werken. Het dragen van witte overhemden was vroeger een statussymbool: hiermee onderscheidden de mannen met ‘schone’ beroepen zich van de arbeiders.

Niet alle wit is ‘wit’. Zo heeft parelmoer de prachtige glans van het zilver en zuiverheid van het wit in zich. In het parelmoer kun je duidelijk de kleuren in pastelvorm herkennen. Parelmoer is een snel en zuiverend wit dat je instaat stelt om te reflecteren en jezelf te sturen.

Roomwit heeft een vleugje geel in het wit. Hierdoor wordt de kleur zachter en makkelijker om naar te kijken dan het witste wit. Het vleugje geel maakt het voor veel mensen toegankelijker; het maakt het minder ‘niet aanraakbaar’.

Wit bevordert het geloof, het ideale, het volmaakte, het begin, de onschuld, de eerlijkheid, de neutraliteit, het luchtige, het milde, de rechtvaardigheid en het verstand. De kleur geel geeft een zuivere kijk op nieuwe mogelijkheden. Je mag trots zijn op je witte eigenschappen!

          Witte roos           

[Naar boven]