Kleur(be)kennen - Violet
 

Meng ultramarijn (blauw) en magenta (purper) en je krijgt violet. We krijgen een prachtige kleur als de hemel die kleurt net na zonsondergang: het violette uur, tussen dag en nacht. Het kan nog warm en stralend zijn, wanneer de kleur veel rozerood bevat, maar verdiept zich als koel, terughouden ultramarijn de overhand krijgt. Als we zwart toevoegen wordt de kleur zwaar en noemen we het paars; met veel wit erbij wordt het zachter en lichter: lila.

Violet creëert een balans tussen de tegenstrijdige energieën van de twee kleuren waaruit het bestaat: het levendige, mannelijke rood en het rustige, vrouwelijke blauw. Violet verbindt het aardse met het spirituele en het verstand met de hartstocht.

Mensen bij wie violet centraal staat hebben een groot creatief voorstellingsvermogen. Ze hebben sterke eigen visie en vertrouwen in het leven, waardoor ze openstaan voor de onverwachte dingen die ze tegen komen op hun weg. Ze volgen hun intuïtie en durven deze boven logisch denken te stellen. Met veel energie, betrokkenheid, toewijding en enthousiasme geven ze zich dan ook over aan een veelvoud van kunstvormen.

Violette mensen zijn individualisten met een creatieve geest en een inspirerende visie, die vaak afwijkt van het gangbare. Zij zien de nog niet ontdekte mogelijkheden en doorbreken beperkende ideeën en zijn daarmee onconventioneel, kunstzinnig en creatief. Ze houden ook van volmaaktheid in dingen en streven ernaar overal evenwicht in te vinden, wat ook kan betekenen dat ze té perfectionistisch zijn.

Mensen die van violet houden stellen zich idealistisch en onbevooroordeeld op en zijn onzelfzuchtig en begripvol. Anderen ondersteunen of helpen doen ze vol overgave, betrokken, toegewijd en enthousiast. De kleur geeft hen kracht om verantwoordelijkheden aan te kunnen. Maar soms doen ze zichzelf beter voor dan ze zijn en kunnen ze een preek afsteken tegen anderen. Wanneer ze ontevreden of gefrustreerd zijn, kunnen ze last hebben van depressieve gevoelens en daardoor vluchten in een fantasiewereld. Mensen met een voorkeur voor violet worden door anderen wel gezien als zonderling en introverte persoonlijkheden.

Violet is een kleur die de ontplooiing van de intuïtie stimuleert en het heeft een stimulerende werking op het voorstellingsvermogen. Het is de kleur van de ontvankelijkheid, gevoeligheid en bescheidenheid. Het bevordert zelfkennis, onzelfzuchtigheid en begrip voor de medemens. Violet is ook de kleur van evenwicht, inspiratie, intuïtie en het vertrouwen. Het helpt om intuïtieve vaardigheden praktisch te gebruiken en bij het streven naar onafhankelijkheid.

Violet met zwart is meer aards. Mensen met een voorkeur voor donkerpaars hechten aan tradities, zijn wat ouderwets en zijn soms zelfingenomen en kunnen zich eenzaam en onbegrepen voelen. Op spiritueel gebied symboliseert het paars een superieure houding en ijdelheid.

Het door wit afgezwakte violet symboliseert de lente, onrijpheid, en romantiek, maar ook eenzaamheid en verlatenheid. Lila maakt de gedachten helder. Wie kiest voor lila heeft behoefte aan innerlijke rust – het is de ware antistress kleur.

Violet is traditioneel de kleur van de theologie en de kerk. Het wordt in de kerk gezien als de kleur van boete, bezinning en nederigheid. Violet, als kleurnaam afgeleid van het viooltje, is het christelijk symbool voor deugd en bescheidenheid. Het viooltje werd al in de verre oudheid beschouwd als een bloem van matiging. Mensen die feest vierden zetten kransen van viooltjes op hun hoofd ter bescherming van een kater. De edelsteen amethist zou dezelfde werking hebben; niet-dronken heet in het Grieks amethysos.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd violet de kleur van het feminisme. Dit kwam doordat het de mengkleur van het mannelijke en het vrouwelijke is en door de feministische beweging werd violet de nieuwe symboolkleur voor vrouwelijkheid.

Violet geeft wonderijke ingevingen en lijdt soms tot ‘bizarre’ ideeën. Het maakt je bewuster van je eigenheid en het geeft je de durf om van richting te veranderen en je eigen visie te volgen. Deze kleur benadrukt authenticiteit, maakt origineler en geeft een geïnspireerd leven. Je mag trots zijn op je violette eigenschappen!

          Lavendel in de Provence           

[Naar boven]