Kleur(be)kennen - Rood
 

Rood is een kleur waar je niet omheen kunt: het is indringend en overheersend. Rood is de kleur van ons bloed, het staat aan de basis van ons leven en daarmee aan de basis van alle andere kleuren. Rood helpt je om te doen wat je vanuit jezelf wilt doen en (misschien) wel noodzakelijkerwijs moet doen om je doelen te bereiken. Rood is actie, direct en krachtig.

Houd je van rood? Dan heb je lef. Wie van rood houdt is duidelijk, hartstochtelijk, ondernemend, strijdlustig en gaat graag uitdagingen aan. Mensen die van rood houden zijn ambitieus, houden van avontuur, zijn lichamelijk vitaal en bruisen van energie. Rode mensen sporten graag en ze blaken van levenslust en veerkracht. Mensen die van rood houden ondernemen de dingen met passie; ze zetten ergens hun zinnen op en bereiken wat ze willen, ook al gaat dat niet vanzelf en moeten ze er hard voor werken of voor vechten. Hun doorzettingsvermogen is te benijden.

Rode mensen zijn over het algemeen ondernemende mensen. Ze nemen het initiatief, zijn motiverend, stimulerend, hebben vaak grote leidinggevende capaciteiten en hebben een groot uithoudingsvermogen. Ze hebben voortdurend behoefte aan nieuwe projecten. Maar roodliefhebbers zijn nou ook weer niet de gemakkelijkste mensen om mee om te gaan: ze hebben in al hun ondernemingen en acties maar weinig geduld. Ze missen vaak tact, zijn snel geïrriteerd en hebben de neiging anderen te pushen. Rood kan ‘als een olifant door de porseleinkast gaan’.

Wie rood als favoriete kleur heeft is zelfverzekerd en durft op de voorgrond te treden. Hij of zij heeft moed en gaat risico’s niet uit de weg. Rode mensen leven met passie. Mensen met een rood karakter zijn soms te ongeduldig en kunnen dwingend overkomen. Ze kunnen zich ergeren aan mensen die het tempo van hun snelle handelen niet kunnen volgen. Ook ligt er oppervlakkigheid op de loer. Wanneer het rood een té grote rol speelt op ons persoonlijke kleurenpalet, is het van belang er een flinke dosis groen naast te leggen.

Rood is de kleur van levenslust, veerkracht, van de liefde, de passie en moed. De kleur rood maakt gedreven en energiek. Rood is extravert en dynamisch en houdt van spanning. De wilskracht van rood is primair gekoppeld aan de wilskracht om te overleven, met als doel jezelf te mobiliseren. Om tot daadkracht te komen. Door rood in te zetten erken je jouw eigen kracht, bekrachtig je jezelf, wordt je steviger, duidelijker en directer. Je leert je leven te sturen en je neemt het heft in eigen handen. Rood helpt je jouw gevoelens te uiten. De kleur maakt onafhankelijk, vitaal en zet je stevig en zichtbaar neer.

De kleur rood heeft opwekkende en stimulerende kwaliteiten, maar kan ook benauwend werken. De kleur wordt in verband gebracht met het hart en bloed en wordt dus ook geassocieerd met liefde, leven en seksualiteit. Als iemand blootgesteld wordt aan rood licht gaat de hartslag omhoog, het bloed gaat sneller stromen en er komt adrenaline (epinefrine) vrij. De kleur rood verhoogt de bloedtoevoer naar geïnfecteerde delen van het lichaam en versnelt zo het helingsproces; iedereen kent wel ‘de rode lamp’. Op emotioneel gebied kan rood ons helpen bij tobberij, lusteloosheid en bij weinig zelfvertrouwen, als je geen stevige basis hebt en je onveilig voelt. Een teveel aan rood kan ervoor zorgen dat we agressief en twistziek worden.

Omdat rood geassocieerd wordt met kracht, macht en energie, zien we de kleur vaak terug in uniformen. Al sinds mensenheugenis kleedden krijgers zich met rode gewagen en beschilderden indianen zich met rode vloeistof voordat ze op oorlogspad gingen. In de politiek wordt rood vooral voor socialistische en communistische bewegingen gebruikt.  Rood als symbool een vitale kleur, maar tegelijkertijd ook de kleur voor gevaar. Denk maar aan rode verkeersborden, rood verkeerslicht, noodrem, brandblussers.

Vooral ook in de liefde speelt rood een belangrijke rol. Rode rozen zijn hét symbool voor eeuwige liefde, een rood hart doet daaraan mee. Een vrouw in een rode jurk, met rode schoenen of met rode nagels en lippen wordt vaak geassocieerd met passie en seksuele liefde.  

Rood hoort bij het verlangen er te mogen zijn, jezelf te zien en serieus genomen te worden. De kleur rood geeft zelfvertrouwen. Je mag trots zijn op je rode eigenschappen!

verliefd

       

[Naar boven]