Kleur(be)kennen - Goud
 

Goud is een kleur die schittert en straalt. De kleur begeleidt met haar intense warme uitstraling alle andere kleuren. Het is een warme kleur. De kleur kun je zelf maken door veel citroengeel, een beetje oker, nog minder magenta of wat helderrood en wit te vermengen. Maar … dat is niet makkelijk.

Mensen die van goud houden zijn goudeerlijk, ervaren, wijs en geven graag kennis door. Ze zijn betrouwbaar, tolerant en kunnen bijna met iedereen overweg. Gouden typen stralen energie uit en denken in eerste instantie niet aan hun eigen behoeften. Ze zijn vitaal en hebben een onuitputtelijke hoeveelheid (kosmische) energie en een optimistische kijk op het leven. Gouden typen trekken het geluk naar zich toe, zijn altijd zichzelf en experimenteren graag.  

Mensen met een voorliefde voor goud hebben veel zelfvertrouwen en een groot zelfbewustzijn. Ze zijn inspirators, wijs, evenwichtig, edelmoedig en royaal. Bovendien willen ze graag opgemerkt worden, voeren graag het woord en zijn gevoelig voor vleierij. Ze verlangen complimenten. Goudtypen bezitten een grote innerlijke kracht, zijn leiders met lef en ambitie én met een groot rechtvaardigheidgevoel. Van nature zijn ze meelevend en vergevingsgezind. Ze zijn veelzijdig en hebben een bijzonder goed ontwikkelde intuïtie.

Gouden persoonlijkheden kunnen veel bereiken in het leven. Het zijn natuurlijke leiders en goede raadgevers, met de gave om anderen te onderwijzen. Ze hebben een sterke behoefte om hun kennis te delen. Gouden typen hebben de wereld om hen heen veel te bieden en willen niets liever dan dit geven en uitdragen. In hun verlangen om anderen te helpen is het echter ook mogelijk dat ze te veel van zichzelf vragen. De beperkende kant van goud is een gebrek aan vertrouwen. Dan zijn ze bang voor succes en bang niet goed genoeg te zijn. Ook kunnen ze dan een tikje arrogant zijn en hun macht verkeerd gebruiken. Het dragen van veel goud kan leiden tot een egocentrische opstelling. Je accentueert je ‘ik’ te veel. Wees je hiervan bewust!

Goud is de kleur van de volmaaktheid en de universele liefde. De kleur symboliseert grootmoedigheid en rechtvaardigheid. Het is een beschermende kleur, die helpt om negatieve invloeden van buitenaf en sombere en neerslachtige gevoelens van binnenuit te zuiveren. Goud leert je te houden van jezelf en los te laten wat niet meer bij je hoort. Goud helpt om lichamelijk, geestelijk en emotioneel in evenwicht te komen. Goud geeft niet alleen wijsheid, maar vertelt je ook hoe je deze wijsheid vorm kunt geven. De kleur maakt je stralender en gelukkiger, geeft zelfvertrouwen en bevordert gevoelens van warmte, liefde en mededogen voor jezelf en voor de ander. Het is een spirituele kleur die je kan stimuleren om op een dieper niveau begrip en inzichten te verkrijgen.  

Voor de meeste mensen horen goud en rijkdom bij elkaar. Dat heeft uiteraard te maken met de zeldzaamheid van het edelmetaal goud dat overal ter wereld een stabiele, hoge waarde heeft. Onze Nederlandse gulden was oorspronkelijk van goud. Veel vissers droegen vroeger gouden oorringen. Deze oorringen hadden als vooral als functie om hun bij een mogelijke schipbreuk een behoorlijke begrafenis te geven; de oorringen vertegenwoordigden een aanzienlijke waarde. In de christelijke symboliek is goud het kenmerk van het goddelijke. Denk hierbij aan het gouden aureool, de gouden stralenkrans van heiligen.


Symbolisch gezien hoort goud ook bij het hart van het menselijk lichaam. Wanneer we elkaar een gouden ring geven, bijvoorbeeld bij een huwelijksvoltrekking, betekent dit dat we elkaar ons hart schenken. Je verbindt je eigen persoonlijkheid met die van de ander. Daarom is het zo belangrijk om, wanneer je uit elkaar gaat, de ring aan elkaar terug te geven: anders blijf je een deel van je eigen ‘ik’ missen.

Goud bevordert alwetendheid, bewustzijn, intuïtie, levenskracht, wijsheid, warmte, vertrouwen, onafhankelijkheid en het werkt krachtgevend en verlichtend. Je mag trots zijn op je gouden eigenschappen!

Goud

[Naar boven]